Jiwang Corner :)

Khamis, 22 September 2011

Kad Pengenalan [MyKad] Rosak, boleh diperbaharui secara online


Orang ramai yang mempunyai kad pengenalan rosak kini boleh memperbaharuinya secara dalam talian (www.jpn.gov.my) apabila perkhidmatan itu mula beroperasi sepenuhnya awal bulan ini.

Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Datin Jariah Mohd Said berkata, serahan MyKad yang boleh diambil di mana-mana cawangan di seluruh negara melalui sistem itu dijangka siap selewat-lewatnya dua minggu dari tempoh permohonan kecuali sehari jika ia dibuat di Putrajaya.

“Selain kerosakan pada cip kad pengenalan, permohonan gantian melalui sistem ini juga terbuka kepada mana-mana individu yang kehilangan MyKad tidak melebihi lima kali.
“Pembayaran secara dalam talian boleh dibuat melalui kad kredit di mana RM10 dikenakan sebagai caj perkhidmatan. Setakat ini, kita menerima sambutan menggalakkan iaitu sekitar 200 ke 300 permohonan terutamanya di Putrajaya,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas melawat tapak JPN Gopeng di Terminal Agribisnes Negara (Teman) Gopeng di sini hari ini.

Hadir sama Pengarah Jabatan Imigresen Perak, Mohd. Shukri Nawi dan Pengurus Operasi Teman, Mohamed Nasir Muda.

Dalam pada itu, beliau menyeru kepada orang ramai yang masih belum mengambil serahan MyKad supaya tampil berbuat demikian kerana ia akan dilupuskan setelah 18 bulan ia dikeluarkan.

Menurut beliau, setakat ini, terdapat baki kira-kira 4,000 MyKad yang telah siap tetapi masih belum diambil oleh orang ramai di seluruh negara.
“Sekiranya seseorang itu membuat MyKad di Ipoh dan telah berpindah ke Johor Bahru, sila maklumkan kepada JPN supaya serahan MyKad boleh dibuat di cawangan sana,” katanya.
Dalam perkembangan berkaitan, Jariah berkata, JPN juga telah mula melaksanakan pendaftaran perkahwinan untuk bukan Islam pada hujung minggu bagi kemudahan di luar waktu pejabat.

“Melalui langkah itu, orang ramai boleh mengatur pertemuan dengan pegawai JPN sama ada di hotel atau restoran pada hujung minggu dengan bayaran sebanyak RM500,” katanya. -

Tiada ulasan:

Catat Ulasan