Jiwang Corner :)

Selasa, 17 Oktober 2017

1st day @ FPP Hospital Sultan Ismail & Tyroid

Hari pertama ke Hospital Sultan Ismail untuk dapatkan rawatan. Biasanya aku jejak kaki ke sini untuk melawat pesakit tapi kali ni akulah pesakitnya. Aku dah redho dengan ujian ini.
Memandangkan aku telah membuat temujanji dengan perkhidmatan FPP ( full payment patient ), aku terus ke kaunter pendaftaran. Rupanya nurse di kaunter itu telah sedia menunggu aku.
Aku duduk sebentar menanti giliran aku memandangkan nurse tadi sedang melayan pesakit lain. Tidak lama kemudian, nurse Wanie memanggil nama aku.
Aku diminta mengisi borang dan tandatangani perjanjian peraturan perkhidmatan yang telah ditetapkan. Nurse Wanie memberi aku kad rawatan dan rujukan kepada Dr Seniyah.
"Puan, nanti puan bawa kad ini dan lalu di belakang sana. Belok kanan dan nanti nak jumpa Dr Seniyah kena belok kiri. Masukkan kad dalam kotak/bakul yang disediakan." 
Aku mula keliru. Dengan penyakit yang aku ada, aku memang tidak boleh fokus dengan pelbagai arahan. Daya ingatan juga tidak tajam. Cepat sangat jadi pelupa.

Tetiba airmata aku mengalir depan nurse Wanie. Aku sebak sebab seakan tidak dapat mengikuti arahan nurse Wanie.
Aku malu tapi apakan daya aku tak mampu untuk tanggung emosi waktu itu. Nurse Wanie pegang tangan aku cuba tenangkan aku. Akhirnya aku redha. Airmata dapat ditahan.
Nurse Wanie cuba menerangkan kepada aku semula. Aku bangun lalu ke tempat yang diarahkan. Tidak lama kemudian, nurse di kaunter pembedahan memanggil aku.
Aku masuk menemui Dr Seniyah. Cergas orangnya dan begitu meyakinkan aku. Patutlah sahabat aku yang pernah berurusan dengannya rasa selesa bersama. Alhamdulillah...
Aku dan Dr Seniyah bersoaljawab tentang penyakit aku. Selesai dia rekod hasil temubual aku dengannya, dia mula menaip rekod untuk rujukan akan datang.
Aku diarah ke kaunter pendaftaran semula untuk mengambil sampel darah bagi rujukan T4 tyroid aku. Nurse Wanie diamanahkan untuk tujuan itu. Argh...aku redho. Selang seminggu darahku diambil untuk sampel rujukan doktor.
Selesai urusan pada hari ini. Kos yang dikenakan RM 10- pendaftaran, RM100 - runding Dr Seniyah, RM150 - sampel darah. Jumlah RM 260.

Ahad, 24 September 2017

Preluv Bonia @ Group Bonia Original Brand Only FB

Kali ni aku nak cerita pasal barsngan prelove. Sebelum ni aku tak peka pun tentang barang-barang prelov nih. Adik aku le punca segalanya. Ko salahkan dia plak? Kah, kah, kah...Bukan apa, kawan dia punya lah banyak produk international ngko. Loaded plak tu. Gaya shopping kat overseas. So, bila almari dah penuh dengan pelbagai koleksi, maka dilelongnya dengan harga murah.

MK, Kate Spade, Marc Jacob, Gucci semuanya dengan harga bawah RM500. Leh hutang plak tu. Itu belum lagi cerita tentang prelov pakaian. Memang dia murah hati plus pemurah. Makcik cleaner pun berebut ngko. Mana tidaknya, tudung Ariani, Nealofar yang baru pakai sekali dua, dah dilambak RM10 sehelai. Huhuhu... Ok, cukuplah aku citer pasal prelove kawan adik aku tu. So, aku tak heran jika adik aku leh pakai jenama-jenama terkenal tu sebab aku tau mana puncanya. Kalau orang tak tau, krik-krik la jawabnya kan....😁😁😁

So, kali ni aku nak share tentang pengalaman aku shopping @ group Bonia Original Prelove kat FB. Kat group ni hanya menjual barangan Bonia original sahaja. Kalau ko nak tempek kualiti 2A  or 3A, memang kena remove le dengan admin. Handbag, kasut, jam, wallet semua ada. Bukan setakat prelove, yang baharu pun ada wei. Hahaha...akhirnya aku terjebak beb. Memula aku usha-usha je lah tengok pada harga mampu.  Lepastu aku kena tengok juga kondisi barang yang ditawarkan. At least takdelah ko hampa sangat bila dapat barang yang dah lusuh. Biasanya kalau harga yang kita tengok tu jauh sekali dengan nilaian terhadap barang tu, maybe barang tu dah ada cacat celanya. Mungkin ada batu-batu pada barang tersebut dan tercabut, atau dah comot sikit.

Macam biasa aktiviti PM memPM pada penjual diusahakan. Tawar menawar dan melihat kondisi barangan dengan lebih dekat. Argh...akhirnya aku beli handbag itu dengan harga RM350 pada 18/9/2017 yang lepas. Kakaka...Actually aku tak tahu berapa harga sebenar beg itu. Menurut penjual, dia turut tidak mengetahuinya kerana terima hadiah daripada suaminya. Huntunglah coz suaminya suka belikan handbag untuk dia. Huhuhu....

Apapun, aku happy dengan pembelian tersebut. Setelah sampai, aku tilik dan tilik, kondisi handbag itu seakan baru lagi. Ada warranty card dan dusty bag sekali. Next, leh shopping lagi lah kot. Wakakaka...

Sabtu, 23 September 2017

Nasi Baryani Mohd Shah Batu Pahat

Minggu ni cuti hujung minggu yang panjang sempena Tahun Baharu 1439H. So aku ambil kesempatan untuk pulang ke kampung halaman ziarah abau yang kebetulan sebelum ni demam. 

On my way untik sampai rumah abah, sure aku lalu Benteng Peserai. Haah, ko tau aku mengidam. Kakaka...mengidam ngko ! 
Sesungguhnya cacing dalam perut aku yang mengidam memacam.  

Maka layankan tekak aku yang ngengada ni untuk makan Nasi Baryani Mohd Shah. Huh, actually bukan rasa mengidam sangat tapi hakikatnya macam ketagihan. Dah lama juga la aku take pekena Nasi Baryani ni. 

Memandangkan aku solo, aku pun tapau je la. Leh la makan kat umah secara berjemaah. Skang ni harga nasi lauk ayam dah jadi RM7 manakala lauk kambing RM8 termasuk GST. Sebelum ni lauk ayam RM6 manakala kambing RM7. Kalau tak silap aku la. Haa..semua mengalami kenaikan harga. Almaklum zaman semua ada caj tambahan kan. 



So, puas hatilah aku makan. Memang sedap dan berbaloi. Alhamdulillah...

Jumaat, 22 September 2017

Tahun Baharu 1439H

Setahun berlalu ;
1 Muharam 1438H - 1 Muharam 1439H

Suka duka, pahit dan manis pasti menjadi rencah dalam kehidupan bernama aku. Entahkan berapa nilainya pahala yang aku himpun. Entahkan berapa pula dosa yang aku timbun. Antara dosa dan pahala itu, hanya DIA yang menghisab akan aku. Sudah pastinya aku hanya hamba yang menjadi pendosa tanpa noktah. Ampunkan aku, Allah. 😢😢😢😢😢

Ya Rabb, berilah aku kesempatan untuk mendapatkan bimbingan dalam hidayahMu, dan jauhkanlah aku daripada kesesatan dalam setiap kali aku mengendalikan kejahilanku. Aku ingin jalani tahun ini lebih baik daripada tahun sebelum ini.

Ya Rabb, sihatkan aku dalam tempoh usia yang aku tidak tahu penghujungnya dan jauhkan aku daripada sebarang musibah yang kau cipta agar aku dapat mengatur langkah²ku dengan teratur di bumiMu ini.

Mudah²an rezeki kesihatan, harta benda dan hidayahMu pada tahun ini memihak kepada aku, keluargaku, saudara²ku, sahabat²ku sekaligus seluruh ummat Islam di bumiMu ini.

Buat keluarga dan sahabat, maafkan aku atas setiap kejahilan yang telah aku lakukan. Jom, hijrah kepada perjalanan hidup yang lebih diberkati !

SELAMAT TAHUN BAHARU 1439H.

#terimakasihAllah

Isnin, 31 Ogos 2015

Semangat UPSR 2015

Pagi tadi, kelas tambahan bagi subjek aku bermula jam 10 pagi. Aku hadirkan diri lebih awal untuk memberi peluang murid lain datang belajar dengan aku pada jam 8 pagi. Apakan daya, hanya seorang yang mahu belajar Matematik dan selebihnya ke kelas BM.

Aku tidak mahu paksa mereka. Aku selalu beritahu mereka bahawa aku lebih suka menerima murid yang nak belajar dengan niat yang ikhlas. Kehadiran murid yang ikhlas biasanya akan lebih fokus banding murid yang datang hanya untuk berjumpa kawan-kawan.



Calon UPSR tunggal aku yang hadir pagi tadi memang tidak pernah lepaskan kelas tambahan aku. Setiap Rabu selepas waktu sekolah dan pagi Jumaat pasti dia akan muncul biarpun lewat. Biarpun dia tidak pernah lulus tapi semangatnya tinggi. Aku sabar ajarkannya walaupun dia sukar untuk mengingat semula apa yang telah aku ajarkan.

Sifir masih tidak cair manakala formula pula masih dikertas walhal lebih kurang seminggu sahaja lagi peperiksaan akan dijalankan. Ditanya, 3x10 pun masih mengambil masa yang lama untuk mendapatkan jawapannya. Pada saat akhir ini, aku tidak mahu dia stress. Aku cuma banyak memberikannya semangat.

Semoga calon ini akan mendapat sinar dalam harapannya. Mungkin bukan dalam masa terdekat tetapi pada masa akan datang. Inshaa Allah, Ameen...

Isnin, 15 Jun 2015

Cuti- cuti Malaysia Cameron Highlands

Cuti semester kali ini aku dan keluarga ke Cameron Highlands. Kira-kira 3 tahun yg lalu aku berkunjung ke CH. Lama juga tuh!

Kos percutian kali ni banyak ditaja oleh adik aku dan suaminya. Kami berlapan menaiki MPV adik menuju ke CH pada pagi Isnin. Perjalanan agak lancar kecuali semasa sampai di kawasan CH. Hujan mula turun dengan lebat membuatkan pemanduan semua kereta agak perlahan.

Kami mendaftar masuk ke Imperial Crown Apartment. Sebenarnya apartment ini milik orang-orang persendirian. Mendapatkan tempat parkir mengikut nombor rumah agak sulit. Kotak parkirnya sangat sempit. Jika kereta bersaiz S memang tidak ada masalah tetapi yang bersaiz XL memang akan timbul masalah.  Apapun, kami dah selamat biarpun masing-masing jadi mat n minah parkir. Huhuhu...

Selesai merehatkan diri, kami ke kedai makan di kawasan Brinchang tersebut.

Isnin, 1 Jun 2015

Minuman yang Menakjubkan untuk Cairkan Lemak Dalam Tempoh 4 Hari

Ramai diantara kita yang ingin mencari cara yang cepat untuk menghilangkan lemak badan yang terkumpul. Sekarang, anda tidak perlu lagi risau kerana terdapat cara yang lebih cepat untuk selesaikan masalah ini.

kepada mereka yang berfikir bahawa mustahil untuk berfesyen dengan baju-baju yang cantik dan “up to date” disebabkan bentuk badan anda berlemak terutama pada bahagian perut,paha dan lenggan?. Disini saya menawarkan minuman ajaib yang mengambil masa hanya beberapa minit untuk menyiapkannya. Keajaiban mengenai minuman ini adalah ia sangat berkesan dalam meleburkan lemak perut yang berlebihan.

Untuk membuat minuman ini, anda akan memerlukan bahan-bahan berikut:

8 ½ cawan air ditapis
1 sudu teh halia parut (atau satu sudu halia organik serbuk akar)
1/2 timun, dihiris nipis
1/2 lemon, dihiris nipis
12 daun pudina
Cara penyediaanya:

Campurkan semua bahan dan gaul sehingga sebati. Keluarkan kepingan lemon, halia dan daun pudina sebelum menuangkan minuman tersebut ke dalam gelas. Saya cadangkan anda minum minuman ini untuk sepanjang hari. Jika tidak habiskan minuman itu pada hari yang sama, anda boleh menyejukkanya selama 2 hari.

Anda boleh minum minuman ini setiap hari dalam masa 4 minggu, kerana ia selamat dan sangat menghidratkan.

Bagaimana ia berfungsi dan mengapa ia begitu berkesan?

Semua bahan-bahan yang disenaraikan diatas mempunayai pelbagai manfaat kesihatan dan kesan pembersihan, tetapi apabila digabungkan, mereka mampu menghasilkan BOM yang sihat dimana ia membantu menyucikan badan dan membantu membuang lemak yang berlebihan.

Sekarang jom kita lihat satu persatu khasiat bahan yang telah kita gunakan tadi.

Timun:

timun adalah rendah kalori, bertindak sebagai diuretik, kaya dengan serat pemakanan dan membantu menjaga alkali badan. Timun adalah makanan yang sesuai untuk penurunan berat badan.

Halia

Dalam satu kajian yang dilakukan di Institut Pemakanan Manusia di Universiti Columbia menunjukkan, apabila seseorang individu minum minuman panas dengan halia, mereka berasa lebih kenyang dan mempunyai peluang kurang daripada makan berlebihan.

Lemon

Walaupun pada dasarnya lemon mengandungi asid, tetapi apabila diproses di dalam badan manusia hasilnya adalah dalam keadaam beralkali. Lemon mengandungi kedua-dua sitrik dan asid askorbik,asid-asid lemah mudah dimetabolismakan dalam badan membolehkan kandungan mineral lemon untuk membantu pengalkalian darah(ph optmal darah ialah:7.35 – 7.45). darah yang ber Ph rendah dari itu (berasid) sangat “subur” untuk sel-sel kanser dan bakteria jadi mengundang pelbagai jenis penyakit.

Pudina

Anda mungkin tidak terfikir bahawa pudina sebagi penahan selera makan. Tetapi sebenarnya ia memang penahan selera. Pudina bukan sahaja memberikan rasa segar malah dapat membendung rasa ketagihan untuk makan.

Air

Anda semua mesti sudah tahu manfaat kesihatan apabila minum air yang mengcukupi. Air menyokong kehidupan kita, menghidratkan badan, meringankan sendi dan otot semasa senaman,dan jika minum secara teratur ia dapat mengurangkan ketagihan makanan.

Isnin, 16 Februari 2015

Day 3 @ Kawah Putih, Bandung

Pagi ini aktiviti berjimba di Bandung diteruskan. Selepas sarapan, kami ke bertolak ke Kawah Putih, Bandung. Perjalanan dari hotel mengambil masa kira-kira 2 jam. Memandangkan perjalanan agak lama, aku sempat melelapkan mata, beb. Persekitaran menuju ke Kawah Putih sangat cantik. Lerengan bukit dihiasi dengan gunung ganang, tanaman strawbery, sawah padi, pokok bawang dan deretan pokok teh memukau pandangan mata kami.


Suhu dingin amat dirasakan. Sungguh segar persekitaran di sini. Mungkin juga faktor larva daripada letupan gunung berapi. Argh..tak sabarnya nak sampai ke kawasan tersebut. Tiba-tiba bas persiaran berhenti di parkir Kolam Air panas dan kebun  strawberi. Eh, kenapa sik?? Alkisahnya kami terpaksa  turun dari bas persiaran dan bertukar naik angkutan lain. Rupanya bas persiaran tidak boleh naik hingga ke puncak gunung. Semput, kok! Untuk tujuan tersebut, kami diminta bayaran sebanyak RP35000 untuk tiket masuk dan pengangkutan ke kawah putih. Mahal juga kan ???


Pendakian dengan menaiki angkutan ringan membuatkan kami teruja memandangkan kenderaan tersebut tidak mempunyai pintu dan tingkap. Dengan suhu yang begitu dingin membuatkan kami yakin yang kami sedang menghirup udara segar. Kira-kira 10 minit, perjalanan kami pun sampai. Yeah, alhamdulillah akhirnya kami sampai juga ke kawasan Kawah Putih yang sebelum ini hanya diintai melalui kaca tv mahupun daripada bloggers.


Van yang kami naiki untuk sampai ke Puncak Gunung Patuha
Udara yang dingin dan hembusan segar tiba-tiba bertukar. Aku and the gang agak teruja. Itu adalah bau sulfur aka belerang. Penjaja yang berada di bahagian masuk kawah putih mula memanggil-manggil menawarkan topeng mulut kepada kami. " Buk, mari beli topengnya, buk. Udaranya tidak bagus untuk kesihatan, buk," kata penjaja tersebut. Aku hanya tersenyum sambil mengatakan, " Terima kasih, Mas." Pendakian anak-anak tangga diteruskan. Subhanallah, pemandangan kawah putih sangat cantik! Airnya nampak hijau kebiruan. Apa lagi, penggunaan kamera diaplikasikan secara maksimum. Hihihi....


Sampai sahaja di kawasan kawah, bau sulfur semaki  kuat. Aku yang semput ni rasa agak ketidakselesaan. Jurugambar mula mendekati kami. " Kak, mau gambar buat kenangan kak. Sekeping RM3 sahaja." Punyalah ramai jurugambar di sana. Bertauliah atau tidak, itu tidak menjadi persoalannya. Yang penting, dengan cara itulah mereka memperoleh rezeki. Aku buat muka jual mahal. Terus mengeluarkan tablet dan hp untuk merakam gambar. Ramai juga pengunjung di situ meskipun hari Isnin merupakan hari bekerja.


Gaya, aksi dan lakonan pengunjung dapat diperhati secara percuma semasa masing-masing merakam gambar. Lucu pun ada. Kumpulan kami tidak terkecuali termasuk aku. Para sekalian jurugambar aka mas jurufoto masih tidak jemu memainkan peranan masing-masing. Hati mula terdetik untuk mengupah mereka merakam gambar lantas mencetaknya barang sekeping dua. Akhirnya, aku terjebak juga. Dengan bayaran RP20 000 sekeping (kira-kira RM3) bagi camera digital, maka aku membeli 2 keping gambar. Jika menggunakan kamera DSLR, RP30 000/keping akan dikenakan. Seterusnya aku terjebak membeli gambar ahli kumpulan rombongan kami. Huh, melayang RP 70000 di Kawah Putih nih! Hihihi....

Baca entri aku seterusnya...


Ahad, 15 Februari 2015

Day 1 @ Bandung

Alhamdulillah, akhirnya aku sampai juga ke Bandung, Indonesia Barat pada 14hb Februari yang lalu. Penerbangan dengan Air Asia AK1028 yang bertolak dari Senai International Airport pada jam 11.55 pagi telah selamat mendarat di Lapangan Terbang Husein Sasteranegara,  Bandung pada jam 1.20 petang waktu tempatan. Lapangan terbang ni bersebelahan dengan kawasan Lapangan Terbang Tentera Udara Indonesia. Sebelum mendarat, kepala mula pusing-pusing *#+*" juga. Almaklumlah, jarang-jarang sekali berada di awan biru. Seingat aku, penerbangan aku yang terakhir adalah pada tahun 2012 semasa aku bercuti ke Sabah. Mujurlah tiada apa yang berlaku. Kalau tidak, payah juga dibuatnya. Syukur padaMu Ya Allah....

Terkejut juga melihat lapangan terbang Bandung ni. Kawasannya sangat terhad. Imagerisennya hanya ada tiga kaunter sahaja. Memang tersangat jauh beza dari pelbagai aspek  jika dibandingkan dengan Senai Airport. Waktu ini, mulalah rasa bersyukur menjadi warganegara Malaysia, sebuah negara maju. Selepas selesai diperiksa oleh kastam, kami dijemput oleh Kiki, pemandu pelancong yang telah kami tempah untuk berkhidmat kepada kami sepanjang lawatan di sana, iaitu 4 hari 3 malam.


Dalam pada mendapatkan van di parkir, ada pula jurugambar yang sibuk merakam wajah-wajah kami. Cis, pandai betul mereka mengambil peluang! Semua ahli rombongan iaitu seramai 18 orang memulakan perjalanan. Setiap papan tanda di sepanjang perjalanan ke tempat makan dan hotel menambat pemerhatian kami. Satu persatu kami baca. Maklumlah, bahasanya agak asing bagi kami biarpun ada dalam kalangan kami berbangsa Jawa. Macam aku le, kononnya anak Jawa, tapi bahasa Jawa entah ke mana. Semuanya kian hilang di telan zaman. Mula terasa alangkah ruginya aku.


Perjalanan yang sesak membuatkan kami mula letih. Lorong laluan kenderaan sangat sempit ditambah pula dengan pelbagai jenis kenderaan pengangkutan yang banyak. Perut mula berkeroncong. Bila nak sampai kedai makan nih! Dalam fikiran, apakah jenis makanan yang akan dihidangkan yea? Alahai, harap-harap boleh diterima oleh tekak aku nih! Grrr....

Akhirnya kami dihentikan di Restoran Masakan Padang. Penjaja-penjaja mula mengerumuni kami untuk menjual barang yang didagangkan. Mujurlah ada pengalaman cerita daripada pakcik google dan kawan-kawan yang pernah ke Bandung. Maka, aku taklah mudah terjebak. Hehehe....amacam, gerek tak aku?

Masuk ke restoran ni, aku mula melopong. Bagaimana nak menempah makanan ek? Tidak lama kemudian, pelayan pun muncul membawa berpinggan-pinggan lauk. Ayoyo...macam mana nak makan ni? Ketua rombongan memberitahu, kami perlu makan apa yang berkenan sahaja. Lauk yang tidak perlu, dibiarkan sahaja tanpa diusik. Kelak, pelayan hanya akan mengira lauk yang dimakan sahaja berdasarkan pinggan lauk. Huh, termenung juga nak pilih lauk yang berderet-deret depan mata! Kok kayo gitu sik...Huhuhu


Lastly, aku pilih rendang daging, sayur dan sotong. Jus avocado pula menjadi minuman pilihan. Namun, air masak putih turut disediakan iaitu segelas setiap orang. Syukur, dengan makanan yang sedia ada. Layan biarpun terasa asing. Sebelum pulang, aku terjebak dengan rakaman gambar  semasa di parkir lapangan terbang yang telah dicetak. 3 keping ala-ala poskad = RP70000 (kira-kira RM21). Aku anggap itu rezeki mereka, biarpun agak mahallah kan.Huhuhu....
Baca entry aku selanjutnya, yea :)

Selasa, 2 Disember 2014

Baki Bayaran Ke Bandung

Hari ni aku mula teruja nak ke Bandung pada tahun depan ( lambat lagi tuh ). So ketua rombongan mula mengutip baki bayaran untuk ke sana sejak 1hb yang lalu hinggalah 31hb Disember nanti. Aku dan rakan-rakan akan bertolak pada 14 Februari 2015. Inshaa Allah mudah-mudahan semuanya akan dipermudahkan. Actually 14hb tiada cuti umum kecuali pada 19 dan 20 Februari sempena Tahun Baru Cina. Moga itu memang cuti sekolah berganti yang biasa diamalkan oleh warga sekolah seluruh negara. So, tak payahlah nak mohon cuti ek?


Percutian yang akan menghabiskan duit bershopping tu dirancang akan berada di sana selama 4 hari 3 malam dengan bayaran RM780 termasuk bagasi 20kg ( RM50 ). Kalau tak nak bagasi kuranglah skit. Tempahan tiket airasia juga mempengaruhi kos tambang yang berbeza. Tiket aku RM230 pergi dan balik     ( JB-Bandung ), manakala ada rakan yang menepah lebih awal mendapat harga RM200 sahaja.

Apapun, moga penantian ini akan berakhir dengan kemudahan dan kegembiraan :)

Selasa, 11 November 2014

Hadiah lagi @ Jaya Jusco

Hah, macam nilah bila jadi Ketua JK Hadiah. Berhari-hari juga nak selesaikan pembelian hadiah. So hari ini aku dan dua sahabat fokuskan kepada hadiah murid yang memenangi anugerah pasukan sukan dan permainan terbaik. Anggarannya dalam RM10 untuk 12 orang pemain bola tampar lelaki. Pasukan ini mewakili permainan hingga ke peringkat negeri Johor. 

So, pusing punya pusing akhirnya kami memilih tuala sebagai hadiah. Senang nak bungkus dan mungkin ia boleh digunakan dalam jangka masa yang panjang. Kemudian kami selesaikan juga pembelian hadiah kepada guru yang melatih murid yang membuat persembahan pada Hari Anugerah Fiesta Gemilang yang akan diadakan pada hari Sabtu nanti. Esok, misi membeli hadiah untuk murid-murid yang membuat persembahan pula. Huhuhu...

Sebenarnya aku agak serabut skit dengan pertindihan tugas sebagai JK Majlis Graduasi Tahun 6 juga. Itu yang loading semacam je. Banyak urusan pembelian yang nak diurus. Tambahan pula, semuanya melibatkan kewangan yang diuruskan oleh aku. 

Aku harap semuanya dapat berjalan dengan lancar. Moga kesihatan aku turut tidak terjejas. Inshaa Allah.

Isnin, 10 November 2014

JK Hadiah @ Jaya Jusco

Hari ini bermulanya tugasan membeli belah hadiah sempena Hari Fiesta Gemilang Kokurikulum. Nampaknya setiap tahun aku ditugaskan sebagai JK Hadiah ni. Tahun lepas tugas JK Hadiah agak ringan sedikit memandangkan hadiah telah disediakan oleh unit koko. Tapi tahun ni nampaknya hadiah perlu dibeli oleh JK Hadiah sendiri.

So, berbekalkan wang yang telah diperuntukkan, aku dan seorang sahabat menuju ke Jaya Jusco Tebrau untuk proses pemilihan dan pembelian hadiah. Hari ini aku fokus untuk membeli hadiah kepada guru yang memakai uniform seragam lengkap sepanjang tahun. Akhirnya, kami memilih untuk membeli set mug beserta tangkai sebagai hadiah sesuai dengan buget yang diberikan.

Mujurlah di Jusco ni ada perkhidmatan pembungkusan secara percuma. So, kami tinggalkan barang-barang kami untuk kerja-kerja pembungkusan. Esok, kami akan menyusul untuk membuat pungutan. Hohoho...

Sabtu, 1 November 2014

Surat Rayuan Pertukaran EGTukar

Keputusan pertukaran guru dah pun boleh mula disemak sejak 11.30 malam tadi. Bagi aku sekarang belum masanya untuk aku mengisi EGTukar. Walaupun tahun ini merupakan tahun ke 11 aku di SKTM, namun aku masih mencari-cari pengalaman yang terbaik di sini. Macam biasa, aku roger-roger rakan-rakan yang mengisi EGTukar. So, ada berita yang menggembirakan, dan pasti ada juga berita yang mendukacitakan.

Buat masa ini ada seorang sahabat yang  berjaya bertukar ke Pulau Pinang mengikut suami. Alhamdulillah, dan syukur aku panjatkan tambahan pula dia dalam proses awal hamil. Kepada yang masih gagal, inshaAllah mungkin ada lagi usaha yang boleh dilakukan seandainya situasi benar-benar berkehendak.

So kat sini aku  kongsikan contoh surat rayuan pertukaran yang dirujuk daripada blog CikguHailmi.com, untuk download korang boleh rujuk terus ke blog tersebut.

Isnin, 27 Oktober 2014

Peperiksaan Akhir Tahun

Antara sedar dan tidak, pejam celik pejam cilik, kita sudah berada di fasa hujung 2014. Cepatnya masa berlalu. Hari ni majoriti murid sekolah rendah menduduki peperiksaan akhir tahun.

Ahad, 26 Oktober 2014

@Carlo Rino Sales BP Mall

Setengah hari menghabiskan masa bersama anak buah di BP Mall. Bukannya apa, asalnya aku nak ke Melaka bersama abah. Tapi apakan daya perancangan aku tidak diperhalusi sehingga ianya terbatal begitu sahaja. Terkilan juga rasa hati. Tak kesampaian untuk aku bercuti di Bandaraya Bersejarah setelah beberapa tahun tidak singgah.

Argh...lupakan kisah yang terkilan tu. Inshaa Allah panjang umur, murah rezeki maka sampailah nanti. So, jenjalan bersama anak buah dan cuba mengisi masa mereka yang kebetulan tidak bercuti ke mana-mana. Membawa mereka ke kedai buku Popular menjadikan mereka ceria. Maklumlah si adik berusia 6 tahun itu sudah mula lancar membaca. Mulalah nak membeli bahan bacaan. Si kakak yang berusia 10 tahun pula sudah pandai membaca novel remaja. Sk, aku layankan permintaan mereka. Aku cuba dapatkan majalah al-Ustaz keluaran 30.

Selesai urusan pembayaran, aku menuju ke Butik CR. Kelihatan ramai pengunjung memandangkan ada jualan murah. Diskaun hingga 70% tuh. Krik, krik, krik...mulalah mata terbuka luas. Aku memang nak beli kasut kasual. Memandangkan kasut aku mula rosak ekoran tuannya yang kaki jalan, aku pun pantas ke rak kasut. Pilih punya pilih, usha punya usha, akhirnya sangkut juga sepasang kasut. ( padahal bulan lepas dah sambar sepasang Scholl ) Hehehe....

So, tak nak lepaskan peluang, aku pun meminta juru jual mengambil ukuran saiz kasutku. Tadaaaa....tetiba jadi saiz 6? Kenapa ek? Biasanya aku pakai saiz 5 je pun. Tapak kaki comel katakannnn....Tapak rata pulak tuh! Hehehe....

Apapun melayang duit aku lagi. Diskaun untuk kasut aku tidaklah banyak memandangkan ia keluaran baharu. Hanya 10% sahaja daripada RM129. Waduhhh...bila hati dah suka. Apa mau buatkan? Beli saja, kok! Namun dalam ingatan, aku tidak pernah lupa pepatah yang menyatakan biar papa asal bergaya. Itu bukan yang dimaksudkan, hokey! Hehehe....