Semalam : Seorang sahabat upload gambar bubur pulut hitam berjagung. Kecurnya!
Hari ini : Ekoran daripada kecur, maka aku beli bahan2 untuk memasaknya. Memang sedap. Bukan nak puji diri sendiri tapi setiap orang yang makan memuji2. Dalam hati, tepuk tangan suka.
Bahan :
1 cawan beras pulut hitam ~ direndam lama2 skit. nanti cepat kembang
jagung manis - aku beli yang dalam tin je
6 cawan air
5 sudu besar gula
sedikit gula nisan
secubit garam
3/4 cawan santan fresh
2 helai daun pandan
sedikit santan fresh - untuk bubuh atas bubur masa nak makan
Cara:
Masak beras pulut hitam bersama air dan daun pandan hingga beras pulut tu empuk (dgn api sederhana).
Masukkan gula, gula nisan dan secubit garam.
Masak lagi hingga gula hancur.
Kemudian masukkan santan dan masak seketika lagi.
Masukkan jagung.
Padamkan api.
Hidangkan dlm mangkuk dan masukkan sedikit santan fresh diatasnya.
Selamat mencuba :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan