Jiwang Corner :)

Selasa, 19 Mac 2013

Pulangnya Seorang Imam

Semasa makan di kantin pagi tadi, seorang ustaz bertanyakan padaku, " Ada terima apa2 berita daripada Kak Hasniza?" Aku pun menjawab, " Tak ada, ustaz." Kenapa yea?"

Ustaz itu terdiam seketika. Aku masih tertanya2 berita apakah yang nak disampaikan itu. Dia menyambung bicaranya, " Wak Kemin, yang ubatkan awak tu dah takde," suaranya sayu. "Tok Guru saya dah meninggal," sambungnya lagi.

Aku terus terdiam. Terkejut dan sebak. " Innalillahi wailaihirajiun..." Aku seakan tidak percaya. Baru 2 bulan lepas aku melihatnya di Pusat Rawatan Islam dAura. Waktu itu dia sedang mengaji di bilik rawatannya. Keadaanya sihat dan nampak gagah lagi. Aku dimaklumkan bahawa umurnya baru 60 tahun.

" Bila arwah meninggal ustaz? Sakit pe? " tanya aku pada ustaz. " Semalam petang dia sesak nafas. Kemudian dihantar ke hospital. Masa sampai di hospital dia berjalan sendiri sebelum terima rawatan. Selepas beberapa jam iaitu dalam jam 6.40 petang, dia dah takde. Jenazahnya dibawa pulang dan dikebumikan malam itu juga. Kelihatan wajahnya cukup tenang dan bersih." Subhanallah.... 

Aku cukup sayu mendengarnya. Peristiwa itu sedikit sebanyak mengingatkan aku pada arwah mak yang begitu pantas meninggalkan aku. Semoga arwah ditempatkan dalam golongan orang2 yang beriman. Al-Fatihah....

# InsyaAllah aku tidak lupakan jasa arwah yang banyak membantu aku dan keluarga.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan