Isnin, 30 Januari 2012

Sistem Maklumat Murid & Pangkalan Data Murid

Hari ini hari terakhir aku nak edit SMM. Tapi bukan semua guru kelas yang betul-betul siap edit maklumat murid mereka. Masalah yang selalu timbul apabila murid tidak hantar borang yang diberi. Ada juga yang isi tetapi tidak lengkap seperti mana yang kita mahukan. 



Sibuk-sibuk aku edit SMM ini, seorang rakan memaklumkan pada aku ada lagi satu sistem yang baharu di terbitkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia iaitu Pangkalan Data Murid secara online. Ini alamat aplikasinya Pangkalan Data Murid. Satu kerja baharu tuh...Guru-guru kelas jangan stress eh. Buat-buat sedih skit jerk. Mesti awet muda. Ahaksss...

Walaubagaimana pun perkara ini belum dimaklumkan oleh pihak JPNJ atau PPDPG lagi. Mungkin surat edaran tersebut fresh keluar dari mesin pencetak lagi. Mungkin esok lusa JPNJ akan bertindak kepada pihak PPD pula. 

Justeru, kita sama2 tunggulah yea. Sesiapa yang berminat nak tengok surat arahan tersebut boleh layari Surat Arahan Pengemaskinian Profil Murid Pada Aplikasi Pangkalan Data Murid Secara Atas Talian

5 ulasan:

  1. letih rasanya...tahun-tahun buat bende yg samaaa...bila nak cari daata murid tya lg guru kelas padahal data dah masuk cari ja la...letih layan demeee....

    BalasPadam
  2. buat di rumah broadband tak laju...nak buat di sekolah masa mengajar byk...nak semak buku budak2 pun berlambak...macamana nak buat niii....mula la menyesal pilih pencen paksa 60....

    BalasPadam
  3. Sabar je lah...kerja guru memang sampai ke rumah. Ikhlaskan hati moga ianya jadi satu ibadah. InsyaAllah :)

    BalasPadam
  4. Saya menyokong apa sahaja pembaharuan kearah pendidikan lebih maju. Tp perisian yg dibina tidak stabil agak menyusahkan. Kali ini masuk kali ketiga saya kena edit data maklumat bapa (pekerjaan n gaji)yg hilang. Klu mmg sy lupa klik kemaskini, patutnya hilang semua. Tp alamat tempat kerja ada pulak.

    BalasPadam
  5. standard.... dh ade dlm system pong nk tanya jugak2... semua nk kena suap...

    BalasPadam