Jiwang Corner :)

Khamis, 13 September 2012

Kenyataan Akhbar Berkenaan Isu Kertas Jawapan Objektif Bermaklumat (JOB) Bagi Ujian Aptitud Tahun Enam.

Tindakan Segera Diambil Atasi Kesilapan Pada Kertas Peperiksaan Ujian Aptitud


KUALA LUMPUR: Lembaga Peperiksaan telah mengambil tindakan segera dalam mengatasi kesilapan pada kertas peperiksaan ujian Aptitud Tahun Enam yang diduduki pelajar pada Khamis.

Menurut kenyataan Kementerian Pelajaran, semua sektor penilaian dan peperiksaan Jabatan Pelajaran negeri diarah untuk memaklumkan kepada Ketua Pengawas peperiksaan sekiranya terdapat jawapan E bagi soalan 41 hingga 61, calon peperiksaan diarah untuk menulis huruf E di kertas jawapan objektif.

Masalah ini timbul apabila ruang jawapan objektif bagi soalan 41 hingga 61yang disediakan untuk calon hanya mempunyai abjad A,B,C dan D sahaja, sedangkanpilihan jawapan pada kertas soalan itu adalah A,B,C,D dan E.

Kenyataan itu turut menyebut Lembaga Peperiksaan akan memeriksa jawapancalon secara 'hand score' dan keputusan ujian ini tidak akan menjejaskankeputusan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) dan tidak dicetak pada slipkeputusan calon.

Ujian Aptitud ini bertujuan melihat potensi diri, minat dan kecenderunganmurid dan potensi yang dilaporkan berdasarkan dua kemahiran iaitu kemahiranberfikir dan kemahiran menyelesaikan masalah serta membuat keputusan.

Minat dan kecenderungan murid dilihat dalam bidang akademik, teknik, vokasional, seni budaya dan sosial atau sukan, menurut kenyataan itu. BERNAMA


Tiada ulasan:

Catat Ulasan