Jiwang Corner :)

Jumaat, 22 Jun 2012

Seminar " Speed Maths "

Selesai aktiviti hari terbuka tengah hari tadi, aku ditugaskan pula memantau peserta program Speed Maths. Program ini bukanlah anjuran panitia Matematik namun dianjurkan oleh pihak luar dengan kebenaran Guru Besar.

Kira-kira jam 2.00 petang aku telah sampai ke sekolah semula. Penceramah telah pun sampai. Aku cadangkan seminar ini diadakan di perpustakaan sekolah. Peserta yang mendaftar dengan aku kira-kira 100 orang terdiri daripada murid tahun 4, 5 dan 6 dengan bayaran sebanyak RM20 seorang. 


Walaupun seminar ini melibatkan subjek Matematik, namun aku agak terkilan kerana hanya aku seorang yang menghadirkan diri. Ada rakan yang terpaksa ke PPD atas urusan rasmi dan tidak dapat hadir bersama. Namun, rakan yang lain hanya menghilangkan diri atau tiada arahan atau tidak tahu atau buat-buat tidak tahu? Aku sendiri tidak pasti. Apa yang aku rasakan waktu itu hanya kasihankan murid-murid aku.


Namun, aku sedikit bangga di sini kerana sedikit sebanyak aku telah mendapat ilmu mengira dengan cepat dalam topik pendaraban dua digit. 

Wonder pet, wonder pet...InsyaAllah aku cuba kongsikan teknik spedd maths ni pada episod akan datang...

Hari Terbuka

Dalam kesibukan menjalankan latihan sukan, kami sempat menyediakan semua dokumen untuk ibu bapa sempena hari terbuka. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar.


Murid kelas aku hanya seorang yang tidak hadir. Beberapa ibu bapa menceritakan kisah anak-anak mereka di rumah tanpa segan silu. Apa yang mereka harapkan hanyalah kejayaan anak-anak mereka dalam pelajaran...Khamis, 21 Jun 2012

Bermulanya Episod Latihan Sukan

Selasa yg lalu latihan rumah sukan sekolah aku telah bermula...tahun ni aku masih mengendalikan pengurusan rumah sukan biru atau lebih dikenali dengan nama Jengking. 

Sukan tahun ini akan di adakan pada 5 Julai 2012 akan datang. Kira-kira 2 minggu dari sekarang. Minggu ini semua guru dan murid turun ke padang hingga jam 10 pagi bagi aktiviti pemilihan atlet setiap rumah sukan. 


Jika tahun lepas pasukan rumah harimau menjuari acara keseluruhan, tahun ini tidak pasti rumah sukan mana pula yang akan merampas kejuaraan tersebut ? Adakah rumah helang ? atau tebuan ? atau seladang ? atau jerung ? atau jengking ? Kita tunggu keputusannya nanti. 

Rabu, 20 Jun 2012

Latihan Kebakaran

Dalam sibuk kami menjalankan aktiviti latihan sukan, AJK 3K sempat menganjurkan latihan kebakaran. Latihan sukan berakhir jam 10.00 pagi. Murid-murid direhatkan selama 30 minit. Murid sesi pagi atau tahap 2 yang jumlahnya kira-kira 900 orang sudah cukup memeningkan kepala aku untuk dikawal. 

Kadang-kadang jadi letih menjadi pengawal keselamatan dikala sekolah mengadakan sesuatu aktiviti atau program. Nisbah guru dengan murid dianggarkan 1:20. Itupun tidak semua guru yang hadir pada setiap hari atas urusan rasmi mahupun peribadi. Maka ada kalanya nisbahnya jadi 1:25. wah...bayangkan jika seorang ibu nak menguruskan 25 orang anak-anaknya. Mahu jadi migrain !


Kali ini aku nak kongsikan beberapa rakaman gambar aktiviti yang diajarkan oleh pihak Jabatan Pertahanan Awam ( JPAM ) yang sudi ke sekolah aku. Pihak bomba di balai yang berdekatan tidak dapat menyumbangkan perkhidmatan mereka atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan. Kebetulan pembantu PRA sekolah aku merupakan anggota JPAM. Maka, JK 3K terus berurusan dengannya. Alhamdulillah...semuanya berjalan dengan lancar walaupun kami terpaksa berjemur di tengah panas.
Murid-murid diberi peluang mengendalikan alat pemadam api