Jiwang Corner :)

Isnin, 23 April 2012

Rombongan Ilmu

Hari ini aku ditugaskan sebagai pengiring murid ke program Panitia Matematik Daerah Zon Johor Jaya. Program ini sebenarnya berfokuskan kepada calon2 UPSR tahun ini. Seramai 40 orang murid GALUS dan 40 orang murid nearmiss cemerlang mengikuti program ini. Ia di adakan di dua sekolah yang berbeza iaitu di SK Tmn Mohor Jaya 1 dan SK Tmn Johor Jaya 5. 

Teknik menjawab soalan telah didedahkan kepada calon2 dari 4 buah sekolah ini oleh guru-guru matematik di sekolah berkenaan. Apa yang aku harapkan peluang ini dapat membuka minda murid-murid aku untuk menjawab soalan dengan lebih serius.

Ahad, 22 April 2012

Penanda Buku dan Kerongsang Hari Guru

Tidak lama lagi, sambutan Hari Guru akan tiba. Dikesempatan ini aku mengambil peluang untuk pasarkan Kraf Felt dalam bentuk kerongsang dan penanda buku. 

Usahawan Muda daripada Hybrid Bistari Enterprise akan ditugaskan untuk mempromosikan produk ini kepada murid-murid. Kepada murid-murid sekolah aku khasnya dan peminat-peminat kraf di luar sana bolehlah membuat tempahan jika berminat.

Produk ini boleh dijadikan cenderamata kepada guru-guru kesayangan anda. Selain itu, ia boleh dijadikan cenderamata untuk ahli keluarga anda sendiri. Hari ibu pun semakin tiba, So, apa tunggu lagi. 

Antara rekabentuk kerongsangJika berminat untuk membuat tempatan sila email ke mimisha_9347@yahoo.com.my

Pendaftaran Permata Pintar UKM

Hari ini sempat aku daftarkan murid sekolah aku untuk Program Pendidikan PERMATApintar UKM. Pihak JK telah bersetuju untuk mendaftarkan seramai 39 orang murid tahun 6 untuk mengikuti program ini jika berkelayakan.

Meraka akan melayari http://ukm1.permatapintar.edu.my/ dan menjawab soalan-soalan yang disediakan untuk menyaring darjah kecerdasan (IQ) pelajar dari umur 8 hingga 15 tahun. Ujian saringan ini dijalankan bermula 1 Februari 2012 dan berakhir pada 30 April 2012 nanti. Masih ada masa lagi untuk mendaftar bagi mereka yang masih belum berbuat demikian.


Program Pendidikan PERMATApintar UKM, merupakan satu program pendidikan pelajar pintar cerdas yang permata di Malaysia yang dilahirkan oleh sebuah institusi pendidikan tinggi tempatan. Universiti Kebangsaan Malaysia telah diberi kepercayaan oleh Jabatan Perdana Menteri untuk melaksanakan program pendidikan ini melalui Pusat PERMATApintar Negara, UKM yang ditubuhkan pada bulan Januari 2010. 

ppmt


Program ini akan bermula pada bulan 17 Januari 2011. Pengambilan pertama pelajar pintar cerdas untuk program ini ialah seramai 116 orang pelajar berumur 16 tahun dari seluruh Malaysia yang telah melalui tiga ujian saringan iaitu Ujian PERMATApintar UKM1, Ujian PERMATApintar UKM2 dan Ujian Kompetensi Matematik dan Sains (Ujian UKM3).

ppmt

Program ini memberikan tumpuan pendidikan serta pembelajaran yang bersifat holistik dan berlandaskan Falsafah Pendidikan Negara. Ia juga memberi penekanan kepada perkembangan jasmani, emosi, rohani, intelek dan sosial yang seimbang. Justeru, program ini akan memberikan tumpuan kepada pembangunan pelajarnya berlandaskan falsafah serta prinsip hidup sejahtera yang seimbang dalam kelima-lima aspek yang dinyatakan.

Untuk maklumat lanjut, bolehlah layari laman sesawang berikut :Sabtu, 21 April 2012

Simulasi Cilik Bistari anjuran Johor Corperation & JPNJ

Hari ini merupakan hari persekolahan seperti biasa bagi menggantikan cuti raya haji akan datang. Aku dan seorang rakan lain dilantik sebagai guru pembimbing bagi program Didik Bistari daerah Pasir Gudang. Seramai 10 orang peserta telah terlibat dengan program ini. Bermula jam 8.30 pagi hingga 5.00 petang di Dewan SMK Agama Johor Bahru. 

Beberapa aktiviti secara berkumpulan dijalankan mengikut syarikat masing-masing. Semua ahli perniagaan sekolah aku berketerampilan menonjolkan kewujudan Hybrid Bistari Enterprise mereka kepada penganjur. Ini disebabkan ada ahli yang telah mempunyai pengalaman menyertai program ini pada tahun sebelum. Alhamdulillah, markah untuk syarikat mereka akan dikreditkan oleh pihak penganjur dari semasa ke semasa.

 Agenda satu : Membentuk carta organisasi syarikat 

 Masing-masing memberikan kerjasama yang baik

 Perasmian oleh Pegawai Pelajaran Daerah Pasir Gudang iaitu Hjh. Fatimah Binti Ahmad


 Simulasi permainan catur Cilik Bistari

 Mengisi hasil dapatan bengkel. Murid ini ceria dalam letih sementara nak menamatkan program. Waktu ini jam menunjukkan kira-kira jam 4.15 petang.

 Taklimat awal sebelum aktiviti kumpulan dijalankan

Pembentangan mengenai syarikat dan produk pengeluaran semasa. Syabas kepada Eksekutif Kewangan kerana dapat membuat pembentangan dengan cemerlang.

Secara tidak langsung, aku sempat jumpa dengan x-student aku yang belajar di SMKA Johor Bahru ini. Masing-masing dah meningkat remaja. Mereka sempat bertanyakan khabar aku. Sedar tak tak sedar ada yang nak ambil SPM tahun ini. Aku doakan agar mereka terus cemerlang baik di dunia mahupun di akhirat. Amin...


Rabu, 11 April 2012

PROGRAM PENAJAAN BAGI LULUSAN SPM 2011

Kenyataan akhbar ini adalah untuk menjelaskan pendekatan Kerajaan mengenai kaedah pengurusan dan penawaran penajaan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) kepada pelajar cemerlang lepasan Sijil Pelajaran Malaysia 2011 untuk melanjutkan pelajaran di dalam dan di luar negara di peringkat Ijazah Pertama dan persediaan pra-universiti.

Sebagaimana yang telah dipersetujui oleh Kabinet, Kerajaan melalui JPA dan KPM telah meneruskan penajaan biasiswa kepada pelajar cemerlang untuk melanjutkan pelajaran di dalam dan di luar negara pada tahun ini.

Program penajaan JPA dan KPM bagi tahun 2012 adalah seperti berikut :

(i) Program Biasiswa Nasional (PBN)

Penajaan kepada 50 orang pelajar paling cemerlang lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2011 di kalangan yang terbaik atau crème de la crème mengikut senarai Kementerian Pelajaran Malaysia untuk melanjutkan pelajaran ke universiti terkemuka dunia berasaskan kepada merit akademik. Calon-calon yang terpilih akan ditawarkan biasiswa dari peringkat persediaan sehingga ke peringkat Ijazah Pertama tertakluk kepada syarat-syarat yang ditetapkan dan pengiktirafan bidang pilihan yang menjadi minat pelajar di universiti dalam dan luar negara seperti yang disenaraikan oleh JPA.

ii) Bursary

Bursary adalah merupakan bantuan kewangan yang disediakan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) untuk mengikuti pengajian di peringkat persediaan (pra-universiti) sebelum pelajar melanjutkan pengajian peringkat Ijazah Pertama di universiti dalam atau luar negara.

Pada tahun ini, bagi mengiktiraf kecemerlangan pelajar lepasan SPM pada tahun 2011, semua pelajar cemerlang yang mendapat keputusan sekurang-kurangnya 9A+ dan ke atas akan ditawarkan Bursary secara AUTOMATIK oleh KPM tanpa mengira etnik, kaum, keturunan dan latarbelakang.

Kerajaan sentiasa prihatin dengan keluhan ibu bapa pelajar yang menunjukkan keputusan peperiksaan yang cemerlang tetapi tidak berjaya untuk mendapat penajaan untuk melanjutkan pelajaran setiap kali keputusan penajaan diumumkan kerana persaingan yang amat sengit dan bilangan yang ramai mendapat keputusan yang cemerlang. Pada masa yang sama, Kerajaan juga mempunyai kekangan dari segi peruntukan kewangan berikutan kos pendidikan yang semakin meningkat.

Walau bagaimamanapun, pada tahun ini, Kerajaan telah mengambil keputusan untuk menawarkan Bursary kepada semua 1,609 pelajar yang telah mendapat keputusan cemerlang iaitu sekurang-kurangnya 9A+ dan ke atas. Statistik pencapaian 1,609 pelajar adalah seperti berikut: 

9A+ : 1,020 orang 
10A+ : 492 orang 
11A+ : 90 orang 
12 A+ : 7 orang 
 
Program- program persediaan dalam negara seperti berikut : 

 • Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 
 • STPM adalah program pra-universiti di semua sekolah-sekolah bantuan Kerajaan. 
 • Kelayakan STPM boleh digunakan untuk permohonan ke Institusi Pengajian Tinggi (IPT) dalam dan luar negara bagi melanjutkan pengajian ke peringkat Ijazah Pertama. 
 • Matrikulasi 
 • Matrikulasi adalah program pra-universiti anjuran Kementerian Pelajaran Malaysia yang menawarkan kursus persediaan jurusan Sains dan jurusan Perakaunan bagi melayakkan pelajar melanjutkan pengajian Ijazah Pertama pelbagai bidang di IPT dalam negara. 
 • Kelayakan ini turut diterima pakai untuk memohon kemasukan ke IPT luar negara TERHAD kepada universiti yang menerima kemasukan lepasan Matrikulasi 
 • Asasi 
 • Program persediaan Asasi di bawah Kementerian Pengajian Tinggi adalah lebih menjurus kepada pengajian di IPT tertentu di dalam negara. 
 • International Baccalaurate (IB) atau A-Level 
 • Kursus persediaan IB (2 tahun) dan A-Level (12 hingga 24 bulan) ini merupakan program persediaan universal yang diterima pakai sebagai kelayakan masuk ke IPT dalam dan luar negara untuk melanjutkan pengajian ke peringkat Ijazah Pertama. 
Walau bagaimanapun, bagi kemasukan ke IPT Awam dalam negara kelayakan IB dan A-Levelhanyalah terhad kepada bidang SELAIN daripada bidang kompetitif (Perubatan, Pergigian dan Farmasi). 

Bagi kesemua program pra-universiti yang tersenarai di atas, pemberian Bursary tertakluk kepada pelajar telah ditawarkan/ditempatkan di pusat persediaan yang ditetapkan oleh Kerajaan. Sila layari laman sesawang Kementerian Pelajaran Malaysia di www.moe.gov.my untuk membuat semakan dan pengemaskinian profil pelajar program busary mulai 16 April, 2012.

Pelajar lepasan Bursary akan ditawarkan penajaan peringkat ijazah Pertama di dalam atau luar negara mulai tahun 2014 di bawah anjuran JPA sekiranya memenuhi syarat-syarat seperti berikut:

SYARAT PENAJAAN PROGRAM IJAZAH LUAR NEGARA 

Mencapai sekurang-kurangnya CGPA 3.5 dan setara di peringkat persediaan; dan 
bagi pelajar bidang perubatan, pergigian dan farmasi, telah mendapat tawaran tanpa syarat dari mana-mana 10 universiti terkemuka dunia berdasarkan kepada senarai yang dikemas kini setiap tahun seperti di Lampiran A dan telah mendapat pengiktirafan; atau 

bagi pelajar bidang lain, telah mendapat tawaran tanpa syarat dari mana-mana 50 senarai universiti terkemuka berdasarkan kepada senarai yang dikemas kini setiap tahun seperti diLampiran B mengikut bidang dan telah diiktiraf. Syarat tempat mengikut bidang seperti di Jadual 3. 

SYARAT PENAJAAN PROGRAM IJAZAH DALAM NEGARA 

Mencapai sekurang-kurangnya CGPA 3.5 dan setara di peringkat persediaan; dan telah mendapat tawaran dalam program yang telah diiktiraf di Institusi Pengajian Awam (IPTA) dan Swasta (IPTS) berikut: 

 • Semua Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) [kecuali Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI)]; 
 • IPTS yang bertaraf GLC iaitu Universiti Tenaga Nasional (UNITEN), Universiti Teknologi Petronas (UTP) dan Universiti Multimedia (MMU); 
 • Kampus-kampus cawangan universiti luar negara di Malaysia iaitu University of Nottingham, Monash University, Swinburne University of Technology, Curtin University of Technology dan Newcastle University Medicine (NUMed) Malaysia; 
 • IPTS-IPTS lain seperti AIMST University, UniKL-Royal College of Medicine Perak, University College Sedaya International, Cyberjaya University College of Medical Sciences, International Medical University dan Universiti Perdana; dan 
 • IPT lain yang dipersetujui oleh Kerajaan dari semasa ke semasa. 
(iii) Program Khas Jepun, Korea, Perancis dan Jerman

Program penajaan anjuran JPA kepada 300 pelajar dalam bidang kejuruteraan ke negara Jepun, Korea, Perancis dan Jerman. Pelajar akan ditindik bagi mengikuti program bahasa sebelum melanjutkan pengajian peringkat Ijazah pertama di negara berkenaan. Program penajaan ke negara-negara tersebut amat diperlukan oleh negara dalam menyediakan modal insan yang mempunyai daya cipta, kreativiti dan daya saing yang tinggi di samping transfer of knowledge / teknologi tinggi. Seperti yang diketahui umum, negara-negara ini amat terkenal dengan daya cipta dan kepakaran dalam bidang kejuruteraan, teknologi dan industri.

Selain itu, program ini diteruskan bagi menghormati persefahaman dan kerjasama antara negara serta mengeratkan hubungan dua hala yang telah sedia terjalin. Memandangkan syarat kelayakan masuk ke IPT di negara berkenaan menekankan kemahiran bahasa masing-masing selain pencapaian akademik, maka pelajar perlu mengikuti persediaan yang menekankan ciri-ciri khas yang diperlukan berbanding kelayakan biasa seperti IB dan A-Level .

Pelajar yang ingin mengikuti program ini perlu mengemukakan permohonan secara dalam talian (on-line) melalui laman sesawang JPA, dan kriteria pemilihan adalah berdasarkan 4 kategori dengan mengambil kira faktor ko-kurikulum, latar belakang sosioekonomi keluarga dan temu duga. Kriteria pemilihan program mengikut kategori adalah seperti di Jadual 1 berikut: 

Semasa proses temu duga pelajar akan turut dinilai di bawah Student Assessment Centre (SAC). SAC adalah satu kaedah penilaian dan pemilihan pelajar yang lebih komprehensif berdasarkan kompetensi-kompetensi yang ditetapkan meliputi minat, tata kelakuan, kepimpinan, patriotisme, kreativiti, ketahanan dan keyakinan diri. Panel penilai terdiri daripada pegawai-pegawai Kerajaan pelbagai kaum dari pelbagai profesion dan gred jawatan.

(iv) Program Ijazah Luar Negara (PILN) – mulai tahun 2014

Penajaan PILN di bawah anjuran JPA adalah juga terbuka kepada pelajar cemerlang lepasan program persediaan (diantaranya STPM, A-Level, IB) yang tidak ditaja di bawah Bursary. Semua calon PILN perlu memenuhi syarat serta telah mendapat tempat di universiti terkemuka dunia.

Pelajar perlu mengemukakan permohonan secara dalam talian (on-line) melalui laman sesawang JPA, dan kriteria pemilihan adalah berdasarkan 4 kategori dengan mengambil kira faktorko-kurikulum, latar belakang sosioekonomi keluarga dan temu duga. Kaedah pemilihan PILN mengikut kategori adalah seperti di Jadual 2 berikut:


Pelajar lepasan persediaan yang ingin memohon PILN perlu memenuhi kriteria berikut:
 • Mencapai sekurang-kurangnya CGPA 3.5 dan setara di peringkat persediaan; dan 
 • bagi pelajar bidang perubatan, pergigian dan farmasi, telah mendapat tawaran tanpa syarat dari mana-mana 10 universiti terkemuka dunia berdasarkan kepada senarai yang dikemas kini setiap tahun dan telah mendapat pengiktirafan; atau 
 • bagi pelajar bidang lain, telah mendapat tawaran tanpa syarat dari mana-mana 50 senarai universiti terkemuka berdasarkan kepada senarai yang dikemas kini setiap tahun mengikut bidang dan telah diiktiraf. 
Bidang tajaan PILN meliputi bidang kritikal iaitu perubatan, pergigian, farmasi bidang profesionalseperti kejuruteraan, seni bina, perancang bandar serta bidang keutamaan dan strategik seperti sains tulen, perakaunan, undang-undang, pentadbiran, ekonomi dan bidang-bidang lain yang ditetapkan oleh Kerajaan melalui 12 bidang utama di bawah Aktiviti Ekonomi Utama Nasional atauNational Key Economic Area (NKEA).

Pecahan perancangan penajaan mengikut bidang adalah di Jadual 3 seperti berikut:


Program Ijazah Dalam Negara (PIDN)

Penajaan oleh JPA kepada 10,300 orang pelajar lepasan mana-mana program persediaan untuk mengikuti pengajian peringkat Ijazah Pertama dalam program yang telah diiktiraf di Institusi Pengajian Awam (IPTA) dan Swasta (IPTS) tempatan. Kriteria penajaan adalah seperti berikut:

 • Mencapai sekurang-kurangnya CGPA 3.5 dan setara di peringkat persediaan; dan 
 • telah mendapat tawaran dalam program yang telah diiktiraf di Institusi Pengajian Awam (IPTA) dan Swasta (IPTS) berikut: 
 1. Semua Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) [kecuali Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI)]; 
 2. IPTS yang bertaraf GLC iaitu Universiti Tenaga Nasional (UNITEN), Universiti Teknologi Petronas (UTP) dan Universiti Multimedia (MMU); 
 3. Kampus-kampus cawangan universiti luar negara di Malaysia iaitu University of Nottingham, Monash University, Swinburne University of Technology, Curtin University of Technology dan Newcastle University Medicine (NUMed) Malaysia; 
 4. IPTS-IPTS lain seperti AIMST University, UniKL-Royal College of Medicine Perak, University College Sedaya International, Cyberjaya University College of Medical Sciences, International Medical University dan Universiti Perdana; dan 
 5. IPT lain yang dipersetujui oleh Kerajaan dari semasa ke semasa. 

Kerajaan membelanjakan sejumlah RM2.12 billion untuk membiayai kos keseluruhan pengajian pelajar di universiti dalam dan luar negara bagi pengambilan tahun ini.

LAMPIRAN A

SENARAI UNIVERSITI TERKEMUKA MENGIKUT BIDANG BAGI TAHUN 2011 – 2012

Bidang Klinikal, Pra-Klinikal & KesihatanSPM 2011: 1,609 pelajar dapat 9 A+ hingga 12 A+ ditawar bursary

KUALA LUMPUR - Semua 1,609 pelajar yang memperoleh keputusan cemerlang 9 A+ hingga 12 A+ dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2011 ditawarkan "bursary" (bantuan kewangan pengajian) secara automatik untuk mengikuti pengajian di peringkat persediaan atau prauniversiti dalam negara.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, bantuan kewangan itu disediakan Kementerian Pelajaran untuk pengajian di peringkat prauniversiti sebelum pelajar melanjutkan pengajian peringkat Ijazah Pertama di universiti dalam atau luar negara.


Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, berkata tawaran bantuan kewangan pengajian kepada 1,020 pelajar yang memperoleh 9A+, 492 pelajar 10A+, 90 pelajar 11 A+ dan tujuh pelajar 12 A+ adalah secara automatik tanpa mengira etnik, kaum, keturunan dan latar belakang itu adalah tanda keprihatinan kerajaan mengiktiraf kecemerlangan pelajar berkenaan.

"Kerajaan sentiasa prihatin dengan keluhan ibu bapa pelajar yang menunjukkan keputusan peperiksaan cemerlang tetapi tidak berjaya mendapat penajaan untuk melanjutkan pelajaran setiap kali keputusan penajaan diumumkan kerana persaingan amat sengit dan bilangan yang ramai mendapat keputusan cemerlang.

"Pada masa sama, kerajaan juga mempunyai kekangan daripada segi peruntukan kewangan berikutan kos pendidikan yang semakin meningkat," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Muhyiddin berkata, bagi pengambilan tahun ini, kerajaan membelanjakan sejumlah RM2.12 bilion untuk membiayai kos keseluruhan pengajian pelajar di universiti dalam dan luar negara.

Beliau berkata, program prauniversiti dalam negara yang ditawarkan bantuan kewangan ialah Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM), Matrikulasi, Program Asasi di bawah Kementerian Pengajian Tinggi, yang menjurus kepada pengajian di institut pengajian tinggi (IPT) tertentu di dalam negara dan International Baccalaurate (IB) atau A-Level.

Namun, katanya bagi kemasukan ke IPT awam dalam negara kelayakan IB dan A-Level terhad kepada bidang selain daripada bidang kompetitif membabitkan perubatan, pergigian dan farmasi.

Timbalan Perdana Menteri berkata pemberian bantuan kewangan itu tertakluk kepada pelajar telah ditawarkan atau ditempatkan di pusat persediaan ditetapkan kerajaan di mana semakan dan pengemaskinian profil pelajar Program Bursary boleh dibuat di www.moe.gov.my mulai 16 April ini.

Muhyiddin berkata bagi mendapatkan penajaan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) program ijazah luar negara bermula 2014, pelajar lepasan Program Bursary perlu mencapai sekurang-kurangnya Purata Nilai Gred Kumulatif (CGPA) 3.5 dan setara di peringkat persediaan. - Bernama 


Isnin, 9 April 2012

Projek Niaga Kecil-kecilan...

Hujung minggu di kampung halaman menyempatkan aku mengisi masa aku dengan seni kraftangan daripada kain felt. Maklumlah kraftangan daripada kain felt ini semakin popular sekarang. InsyaAllah, kraftangan ini akan diusahakan oleh anak-anak kelab Didik Bistari aku dalam aktiviti perniagaan sempena Hari Guru nanti. Harap-harap apa yang guru-guru Didik Bistari usahakan ini dapat dijayakan dengan sempurna. InsyaAllah...

Inilah seni kraf daripada kain felt yang aku maksudkan tuh...ada yang nak order ? Hehehehe....

1) Brooch pelbagai rekabentuk bunga mengikut warna pilihan

 2) Keychain berbentuk itik yang sedang diusahakan


Ini pula antara bentuk2 yang ada dalam perancangan aku. Aku ambil foto ni daripada sumber rakan2 niaga yang gilakan seni kraf daripada kain felt ni. Cantik kan ?


 3) Keychain mengikut nama pembeli4 Arif Menang Lagi !

Minggu kedua pelaksanaan program kelas terceria terus dijalankan. Pada minggu kedua ini, kemenangan tidak berpihak kepada kelas 4 Arif tetapi kepada jiran sebelah kelas aku iaitu kelas 4 Aktif. Huhuhu...murid aku tak menyapu gamaknya. 

Apapun, aku bukannya cemburu, tak puas hati apatah lagi tamak. Biasalah, kehidupan kita adakalanya kita berada di atas dan ada kalanya kita berada di bawah. Ibarat pepatah, kehidupan umpama roda. Jadi tak salah jika kita beri peluang pada kelas lain pulak. Kan, kan, kan ! Hehehehe....

Namun, apabila penilaian minggu ketiga dibuat, ia menjadi milik kelas 4 Arif semula. Alhamdulillah...bukan mudah nak kekalkan kemenangan. Tapi dari semasa ke semasa aku sentiasa ingatkan murid2 kelas aku agar sentiasa bekerjasama untuk membersihkan kelas. Bukannya apa, budak2 ni bukannya boleh dipercayai sangat. Jika tak disuruh, tak dihambat, maka berehat santai lamalah mereka. Bak orang kata, " naik lemak gamaknya."

Hadiah untuk murid kelas aku. Bukan semua yang dapat beri kerjasama yg terbaik dengan aku, namun rezeki memihak kepada mereka. Alhamdulillah....

Pada dasarnya aku menghias kelas aku sebagai satu tanggungjwab sebagai seorang guru kelas. Namun kini aku seakan dicabar oleh guru-guru kelas yang lain. Mana taknya anugerah guru proaktif dan ceria anjuran JK Keceriaan bulan Mac menjadi milik aku. Persoalannya mampukah aku untuk bertahan ! Caiyok2....

Khamis, 5 April 2012

Yuk, Baca Karangan Lucu !

Petang tadi aku sempat blogwalking. Maka, terjumpalah aku akan imej ini. Kandungannya memang hebat hingga buat aku senyum sorang-sorang depan lappy aku nih. Adehh...lawak antarabangsa sungguhlah karangan murid nih. 

Antara ayat yang buat aku tersenyum sorang tu aku cuba senaraikan kat bawah nih. Hehehehe....

1) suara orang menetak pintu ( pintu tu boleh tetak macam nak tetak kepala orang kot. Huhuhu... )
2) seekor hantu ( betul ke penjodoh bilangan hantu = seekor. Aku sendiri tak pasti. Hehe...)
3) Hantu itu sangat takut. ( ayat ini sangat kelakarrrrrr..... )

[a1.jpg]

Beginilah gayanya hasil karangan sebahagian murid. Ada masanya buat kita marah. Ada masanya buat kita tersenyum kerana kelucuan karangan mereka. Maka, guru-guru BM lah yang memainkan peranan penting dalam memperbaiki kelemahan murid-murid begini. Isnin, 2 April 2012

Kelas Ceria Mingguan

Aku menulis bukan kerana nama dan 
aku menghias bukan kerana nama....


Syukur alhamdulillah, minggu pertama anugerah kelas ceria pada tahun ini menjadi milik kelas 4 Arif. Kali ini kemenangan berpihak kepada kelas 4 Arif mungkin kerana kelas-kelas yang lain belum siap menceriakan kelas mereka

Anugerah minggu pertama : Kapur dan pemadam papan kapur

Bagi aku, banyak lagi kurangnya keceriaan kelas 4 Arif. Jadi, aku perlu lakukan penambahbaikan dari semasa ke semasa supaya suasana ceria terus wujud dalam kelas aku. Hakikatnya apa yang aku usahakan adalah atas dasar tanggungjawab sebagai seorang guru kelas. Tiada niat untuk bertanding tetapi untuk mendapatkan kepuasan dalam pengurusan kelas. 

Mudah-mudahan Allah permudahkan urusan aku. Amin...

Ahad, 1 April 2012

Aktiviti Hujung Minggu Aku

Hujung minggu ini, kami berpeluang merehatkan diri masing-masing. Bagi aku pula, nak rehat lama-lama tu tiada dalam kamus hidup aku. Ada sahaja yang akan aku usahakan selain membaca majalah mahupun blogwalking.

Hah, aku sebenarnya dah seminggu himpun buku murid-murid aku di rumah. Maka hujung minggu beginilah aku mesti selesaikan misi aku. Misi pertama aku adalah menanda buku. Misi kedua aku pula sambung aktiviti ceriakan kelas.

Semalam seharian aku menanda buku. Lebih semangat sebab ada cop-cop komen yang baru aku beli bulan lepas. Bolehlah aku gunakan untuk cop komen-komen pada buku-buku murid aku. Hehehe....

Sumber gambar daripada Pak Google...Aku punya cop lebih kurang macam ni lah...

Pagi tadi plak aku singgah ke sekolah pula...Tumpang limanate bahan untuk di tampal kat papan kenyataan kelas aku.

 Keratan Peribahasa Bergambar yang dah siap aku limanate Kata-kata motivasi 


Ini pula pengalaman baru aku ketika mesin limanate makan kertas aku. Nasib baik boleh jadi technician. Huhuhu...

Sempat juga aku gubah bunga terpakai yang aku masih simpan. Majoriti bunga2 itu aku terima semasa Hari Guru dan majlis perkahwinan rakan-rakan.


Beginilah tugas guru...Bukan sekadar mengajar di dalam kelas, malah boleh juga jadi pereka dalaman. Serba boleh, gitu. Hehehe...